Christelijke mediator: de weg naar een oplossing

Christelijke mediator

In dit artikel gaan we in op de betekenis van bemiddelaars bij het oplossen van conflicten. Conflictoplossingstechnieken kunnen een mysterieus en abstract onderwerp lijken, maar dat zijn ze niet. Gelukkig is er een heel reële oplossing: het heet bemiddeling. Bemiddeling is een proces waarbij elke partij bij een ruzie samenkomt met een neutrale derde partij die hen helpt oplossingen te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Bij bemiddeling worden mensen niet gedwongen om hun meningsverschillen bij te leggen – in plaats daarvan worden ze aangemoedigd om als vrienden samen te komen en de problemen op te lossen die het conflict in de eerste plaats hebben veroorzaakt. In deze blogpost onderzoeken we waarom bemiddeling zo vaak succesvol is wanneer andere methoden om conflicten op te lossen mislukken, en geven we enkele tips om u op weg te helpen als u wilt leren bemiddelen.

Wat is bemiddeling?

Bemiddeling is een proces waarbij partijen (of hun vertegenwoordigers) bijeenkomen met een derde persoon die niet bij het geschil betrokken is, maar hen kan helpen een wederzijds aanvaardbare oplossing voor hun probleem te vinden. Dit kan gebeuren in verschillende settings, zoals een professioneel bemiddelingsbureau, in het kantoor van een advocaat, in een vergaderruimte in een gemeenschapscentrum, of zelfs in uw huiskamer. De bemiddelaar "oordeelt" niet over de zaak, en is dus niet wettelijk verplicht om het eindresultaat te bepalen. Het doel van de bemiddelaar is de mensen in het geschil te helpen een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden en die ze respecteren.

Waarom is bemiddeling zo succesvol in conflictoplossing?

Bij conflictoplossing, zoals bij andere menselijke inspanningen, zijn vaak concurrerende belangen en ego's betrokken. Wanneer partijen het niet eens kunnen worden, is het niet ongebruikelijk dat hun ego's zich ermee gaan bemoeien, en dat hun eigen zelfbeeld wordt vertrapt door het ego van de ander. Dit kan allerlei ongelukkige gevolgen hebben: de ene partij kan zich vernederd of neergezet voelen, terwijl de andere persoon zich onterecht "veroordeeld" of "schuldig bevonden" kan voelen.

Bemiddeling is, net als andere conflictoplossingstechnieken, bedoeld om het risico van deze negatieve uitkomsten te verminderen en de partijen aan te moedigen de zaken vanuit een neutraler perspectief te bekijken. Bij bemiddeling werken de deelnemers aan een wederzijds aanvaardbare oplossing, niet aan een "ik win, jij verliest" resultaat. In plaats van dat ieder "wint" ten koste van de ander, krijgen beide partijen iets van waarde. En als de bemiddeling eenmaal voorbij is, is het niet nodig om "de score bij te houden" en is er voor geen van beiden een reden om het gevoel te hebben dat ze iets "verloren" hebben.

Hoe begint u een bemiddeling?

Er zijn verschillende manieren om een bemiddeling te beginnen. In sommige gevallen zal een derde persoon (bv. een vriend, familielid of deskundige) de partijen benaderen en voorstellen dat zij hun geschillen via bemiddeling proberen op te lossen. In andere gevallen kunnen de partijen zelf op het idee van bemiddeling komen, misschien onder impuls van de bemiddelaar.

Bemiddelaars geven gewoonlijk een aantal suggesties om de partijen op weg te helpen. Een typische lijst zou kunnen zijn – Maak een lijst van uw argumenten en hoe elk daarvan zich verhoudt tot de punten van de ander – Kies een van uw argumenten en praat erover met uw partner – Probeer enkele compromissen te bedenken die u beiden kunt aanvaarden – Probeer positief en constructief te zijn in uw discussie – Probeer de discussie te verlaten met een of twee dingen die u wilt oplossen.

Conclusie

Conflictoplossing is een essentieel proces in elke gezonde relatie. Veel mensen vinden het echter moeilijk om conflicten op te lossen, hetzij omdat ze niet weten wat ze moeten doen, hetzij omdat ze zich te ongemakkelijk voelen om hun problemen met hun partner te bespreken. Hoewel goede communicatie vaak kan helpen om conflicten op te lossen, kan het ook een moeilijk proces zijn waardoor beide partners zich gefrustreerd en overstuur voelen. Een betere optie is om te proberen een oplossing te vinden buiten het conflict om, en bemiddeling is vaak een effectieve manier om dit te doen. Bemiddeling is een proces waarbij beide partijen bijeenkomen met een derde persoon die niet bij het geschil betrokken is, maar hen kan helpen een voor beide partijen aanvaardbare oplossing voor hun probleem te vinden. Dit proces kan nuttig zijn bij het oplossen van vele soorten conflicten, waaronder familiegeschillen, zakelijke geschillen en persoonlijke relatieproblemen.

Scroll to top